ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΩ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ

Θα ήθελα να σας περιγράψω πώς νιώθει κάποιος ο οποίος ενώ αντικειμενικά έχει περίπου όλα όσα θα ήθελε ή ένα αρκετά μεγάλο μέρος αυτών, συνεχίζει να νιώθει ανικανοποίητος με ένα αίσθημα τεράστιου κενού. Σε αυτές τις περιπτώσεις μου αρέσει να παρομοιάζω την κατάσταση που βιώνει ο συγκεκριμένος άνθρωπος με την ιστορία του αλυσοδεμένου ελέφαντα.

Κάποτε ένα παιδάκι βλέπει ένα μεγαλόσωμο ελέφαντα με τεράστια δύναμη και θάρρος να εκτελεί την παράστασή του στο τσίρκο και έπειτα να τον αλυσοδένουν με μια βαριά αλυσίδα σε ένα μικρό πάσσαλο. Το περήφανο ζώο μένει ακίνητο εκεί για ώρες χωρίς να κάνει καμιά προσπάθεια να ελευθερωθεί από τον τόσο χαλαρό και ρηχό πάσσαλο όπου ακόμη κι ένα μικρό παιδί μπορεί να καταλάβει πόσο εύκολο είναι να ξεφύγει, αφού τα δεσμά είναι δυσανάλογα του όγκου και της δύναμής του. Όταν ρώτησε το παιδάκι γιατί δεν φεύγει ο ελέφαντας από τα τόσο χαλαρά δεσμά του απάντησαν ότι ήταν δαμασμένος.
image-167542-filosofia.jpg?1464614123599
Ο ελέφαντας από πολύ μικρός ήταν δεμένος σε ένα παρόμοιο πάσσαλο. Όσο κι αν προσπαθούσε όταν ήταν μικρός και ανυπεράσπιστος δεν κατάφερε να ξεφύγει. Έτσι λοιπόν κάποια μέρα μετά από επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες παραιτήθηκε και σταμάτησε να προσπαθεί. Αποδέχθηκε τη μοίρα του και συνέχισε να ζει την κάθε μέρα με την ίδια μονοτονία ώσπου ξέχασε πόσο πολύ είχε μεγαλώσει και πόση δύναμη είχε ώστε με μια απλή κίνηση θα μπορούσε να ελευθερωθεί. Έγινε δέσμιος των δύσκολων και επίπονων αναμνήσεων του ως μικρός και ανυπεράσπιστος οι οποίες καθορίζουν την καθημερινότητά του ακόμη και τώρα που είναι μεγάλος και δυνατός και μπορεί να ξεφύγει.

Όμως με τη βοήθεια ενός ειδικού κάποιος μπορεί αν δει την πραγματική του εικόνα και διάσταση και να καταλάβει ότι τώρα έχει μεγαλώσει και έχει τεράστια δύναμη στα χέρια του για να ελευθερωθεί από τα δεσμά του. Αρκεί να έχει κάποιος την θέληση να προσπαθήσει, γιατί ως γνωστόν μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα αρκεί να θέλουμε και όταν κάποιος αποδεχθεί τη δυσκολία του και αναζητήσει βοήθεια έχει κάνει το μεγαλύτερο βήμα για την σωτηρία της ψυχής του.