image-167560-yphresies.jpg?1464615513762

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Όποιο κι αν είναι το πρόβλημα που σας απασχολεί μια φιλική συζήτηση με την ψυχοθεραπεύτρια Μαρί Σιμονιάν θα σας βοηθήσει να νοιώσετε καλύτερα και να γνωρίσετε σε βάθος τον εαυτό σας αλλά και τις ικανότητες και δυνατότητες του. Σε μια εποχή όπου οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής και οι συνεχόμενες επαγγελματικές και κοινωνικές απαιτήσεις ολοένα αυξάνουν, ο προσωπικός χρόνος και η φροντίδα των συναισθηματικών μας αναγκών μοιραία έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Αποτέλεσμα; Συσσωρευμένο στρες, μείωση αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης αλλά και αντικοινωνική συμπεριφορά.

Δυσκολίες που συχνά οδηγούν κάποιον σε ψυχοθεραπεία:

Κατάθλιψη

Οι άνθρωποι συχνά νιώθουν λύπη, θλίψη, απογοήτευση, απελπισία, βάζουν εύκολα τα κλάματα, δεν βρίσκουν ευχαρίστηση σε δραστηριότητες που προηγούμενα ήταν πηγή ευχαρίστησης καθώς επίσης νιώθουν ανήμποροι να φέρουν σε πέρας τις υποχρεώσεις τους με έντονο το αίσθημα της κόπωσης ή της εξάντλησης. Παρουσιάζουν διαταραχή του ύπνου, της όρεξης , ελάττωση της σεξουαλικής διάθεσης, χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολία στην συγκέντρωση καθώς και σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας. Η ψυχοθεραπεία επεμβαίνει παρέχοντας υποστήριξη και ανακούφιση συμπτωμάτων αρχικά, και αργότερα δίνοντας έμφαση στις προηγούμενες εμπειρίες και τα βιώματα του ατόμου καθώς και τα ασυνείδητα κίνητρα που προσδιορίζουν τη συμπεριφορά του. Η κατάθλιψη βοηθείται σαν αποτέλεσμα της βελτίωσης των διαπροσωπικών σχέσεων, της εμπιστοσύνης προς άλλα άτομα , των αμυντικών μηχανισμών , της παραγωγικότητας και δημιουργικότητας.

Αγχώδης διαταραχές

Ο φόβος είναι η δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που δημιουργείται ως απάντηση σε πραγματικό κίνδυνο ή απειλή που γίνεται αντιληπτός συνειδητά. Το άγχος, αντίθετα, είναι η δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που περιλαμβάνει αισθήματα τάσης φόβου ή ακόμη και τρόμου σαν απάντηση σε κίνδυνο του οποίου η πηγή είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη ή μη αναγνωρίσιμη. Συνήθως το άγχος είναι μια κοινή αντίδραση που σε κάποιο βαθμό απαντάται στους περισσότερους ανθρώπους με τη μορφή της υπερβολικής αντίδρασης σε ήπια στρεσογόνα γεγονότα (π.χ. παραμονές εξετάσεων, αναμονή σημαντικών συναντήσεων κτλ.). Το άγχος θεωρείται παθολογικό εάν δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινή λειτουργικότητα, στην επίτευξη επιθυμητών στόχων ή στη συναισθηματική ηρεμία του ατόμου.

Πανικός

Βασικά πρόκειται για μια προσβολή έντονου φόβου, δυσφορίας και εσωτερικής έντασης, όπου εμφανίζονται διάφορα σωματικά συμπτώματα και επικρατεί μια αίσθηση επικείμενης καταστροφής. Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής πανικού είναι επαναλαμβανόμενες απροσδόκητες προσβολές πανικού, που συνοδεύονται για τουλάχιστον ένα μήνα ή περισσότερο από επίμονη ανησυχία (άγχος) του ατόμου μήπως του ξανασυμβεί κάποια προσβολή πανικού, από ανησυχία και στεναχώρια για τις επιπτώσεις ή τις συνέπειες των προσβολών (π.χ. μήπως πεθάνει από καρδιά, μήπως τρελαθεί κτλ) ή από σημαντική αλλαγή της συμπεριφοράς που σχετίζεται με τις προσβολές (π.χ. παραίτηση από τη δουλειά του). Ο ειδικός κατά τη διάρκεια της θεραπείας, θα δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο αισιοδοξίας, συμπαράστασης και αγωνιστικότητας όπου θα ανέβει το ηθικό και η αυτοεκτίμηση του ασθενή.

Σωματόμορφες Διαταραχές

Είναι ψυχικές διαταραχές που παρουσιάζονται με τη μορφή σωματικών διαταραχών. Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η παρουσία σωματικών συμπτωμάτων που προτείνουν κάποια γενική ιατρική κατάσταση και που δεν μπορούν όμως να εξηγηθούν πλήρως από κάποια ιατρική κατάσταση, από τα αποτελέσματα κάποιας ουσίας ή κάποιας άλλης ψυχικής διαταραχής. Τα άτομα με τις διαταραχές αυτές γυρνούν συνήθως από γιατρό σε γιατρό αναζητώντας βοήθεια για αρρώστιες για τις οποίες δεν μπορεί να βρεθεί οργανική βάση. Αν και επανειλημμένα τους ανακοινώνεται ότι «δεν έχουν τίποτα», οι ασθενείς αυτοί παραμένουν πεπεισμένοι ότι τα σωματικά τους συμπτώματα και ο πόνος είναι πραγματικά. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ο ασθενής πείθεται για την ψυχολογική φύση των προβλημάτων του, σταματάει τις επισκέψεις σε γιατρούς και τολμά να αντέξει τα συμπτώματα – που αυτά καθ’ αυτά είναι ακίνδυνα – και δέχεται να εγκαταλείψει το δευτερογενές κέρδος, δηλαδή την προσοχή και το ενδιαφέρον του περιβάλλοντος, καθώς το πληρώνει με το άγχος και το φόβο που συνεπάγεται ο ρόλος του αρρώστου.

Ανεργία και Ψυχική Υγεία

Η ανεργία είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες δυστυχίας και το ψυχολογικό κόστος που πληρώνει αυτός που υφίσταται την ανεργία είναι η απώλεια αυτοσεβασμού, η απώλεια νοήματος ζωής καθώς και κοινωνικό στιγματισμό αφού δεν ανήκει πλέον στο εργατικό δυναμικό. Χάνει τις επαφές από το χώρο εργασίας και οι άλλοτε δομημένες μέρες του καταλήγουν μοναχικές. Συνήθως νιώθει απάθεια, έλλειψη θέλησης και κινήτρου, έλλειψη ευχαρίστησης, άρνηση της πραγματικότητας, απομόνωση και καταθλιπτική διάθεση. Βιώνει πένθος σε αισθήματα απαξίωσης για τον εαυτό του καθώς και αυτοκαταστροφικές τάσεις.

Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν χτίσει μια ικανοποιητική κοινωνική ζωή ή ένα υποστηρικτικό γάμο και πλαισιώνονται από ένα κοινωνικό περιβάλλον οικείων ανθρώπων που παρέχει υποστήριξη αντισταθμίζει τις αρνητικές επιδράσεις τις ανεργίας. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι το άτομο να έχει χτίσει υψηλή ψυχική ευεξία και συγκρότηση, ώστε να βιώνει την ανεργία ως ένα λιγότερο καταστροφικό συμβάν και πιθανώς ως μια ευκαιρία αναζήτησης νέων ενδιαφερόντων πέρα από το επίπεδο εργασίας.